Przepis na obiad z udka kurczaka 📖
Przepis na obiad z udka kurczaka:Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- Natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Umyj udka kurczaka i osusz je papierowym ręcznikiem. Posól, popieprz i posyp papryką słodką z obu stron.
2. Na dużym rondlu rozgrzej olej. Wrzuć udko kurczaka i smaż je z obu stron, aż będą rumiane. Przełóż potem na talerz.
3. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekaj, marchewkę obierz i pokrój w plastry, a papryki w paski.
4. Na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż je przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
5. Dodaj marchewkę i pokrojone papryki. Smaż wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
6. Do warzyw dodaj udko kurczaka i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie.
7. Sprawdź, czy danie jest dobrze doprawione i ewentualnie dosól, dodaj pieprz.
8. Przełóż udka z warzywami na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
9. Smacznego!