Przepis na ogórki konserwowe z octem jabłkowym 📖

Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 1 l wody
- 200 ml octu jabłkowego
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka liści laurowych
- kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz.
2. W dużym rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj sól i cukier. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
3. Gorący roztwór solankowy wlej do większego naczynia, w którym będziesz przechowywać ogórki.
4. Do solanki dodaj ocet jabłkowy i wymieszaj.
5. Ogórki przełóż do naczynia z solanką.
6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie dodaj do ogórków.
7. Do naczynia dodaj również pieprz, liście laurowe i kilka gałązek koperku.
8. Naczynie przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw na 3-4 dni w chłodne miejsce, np. lodówkę.
9. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Idealnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako przystawka.

Smacznego!

Podobne przepisy

winegret z octem jabłkowym
sos winegret z octem jabłkowym
mizeria z octem jabłkowym
ogórki kiszone z octem
ogorki konserwowe