Przepis na ogorki konserwowe 📖
Przepis na ogórki konserwowe:Składniki:
- 2 kg ogórków małosolnych
- 2 litry wody
- 200 g soli
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 łyżki gorczycy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka gałązek koperku
Instrukcje:
1. Ogórki dokładnie umyj i odsącz z wody.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej sól, a następnie ostudź.
3. Ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki.
4. Do słoików lub innych naczyni do konserwacji (np. wecków) włóż po kilka ziaren pieprzu, kilka plasterków czosnku, garść koperku i łyżkę gorczycy.
5. Ogórki ułóż w słoikach pionowo, gęsto je upakowując.
6. Następnie zalej ogórki przygotowanym roztworem soli, tak aby pokrył je całkowicie.
7. Przykryj słoiki szczelnie, np. gumkami oraz metalowymi zaciskami.
8. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej przez około tydzień, aby doszło do fermentacji.
9. Po tygodniu przenieś słoiki do lodówki i pozostaw tam przez około 2 tygodnie, aby ogórki przeszły proces kiszenia.
10. Gotowe ogórki można spożywać samodzielnie lub dodawać do sałatek jako smaczny dodatek.
Smacznego!