Przepis na omlet bez ubijania jajek 📖

Przepis na omlet bez ubijania jajek:

Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- masło lub olej do smażenia
- ulubione dodatki (np. szynka, ser, pomidory, pieczarki, szczypior)

Sposób przygotowania:
1. Jajka wbijamy do miseczki i delikatnie mieszamy widelcem, tak aby białka nie zostały całkowicie połączone z żółtkami.
2. Dodajemy mleko, sól oraz pieprz i mieszamy wszystkie składniki razem.
3. W rondelku rozpuszczamy masło lub rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
4. Kiedy tłuszcz jest już rozgrzany, wlewamy delikatnie mieszankę jajeczną.
5. Dodajemy ulubione dodatki na wierzch omletu (np. szynkę, ser, pomidory, pieczarki, szczypior).
6. Smażymy omlet na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż spód zetnie się lekko i zbrązowieje.
7. Delikatnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
8. Gdy jajka będą już ścięte,ale wciąż wilgotne w środku, zdejmujemy omlet z patelni.
9. Podajemy od razu, najlepiej z dodatkowymi ulubionymi składnikami, np. świeżą sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

omleta bez ubijania jajek
omlet bez ubijania
omlet na słodko bez ubijania
omlet z jajek
omlet z 2 jajek