Przepis na omlet z bananem i kakao 📖
Składniki:- 2 jajka
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
1. W misce roztrzep jajka.
2. Do jajek dodaj kakao, miód (lub cukier) oraz mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie jednolita masa.
3. Banan obierz i pokrój go w plasterki.
4. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
5. Zmniejsz ogień i wlej przygotowaną masę jajeczną na patelnię. Odczekaj kilka sekund.
6. Na niezadługą chwilę przed zastygnięciem omletu, nałóż plasterki banana na jedną połowę omletu.
7. Delikatnie zwiń drugą połowę omletu, tworząc półksiężyc.
8. Smaż omlet jeszcze przez kilka kolejnych minut, aż stanie się delikatnie rumiany.
9. Przełóż gotowy omlet na talerz i podawaj od razu, solą dodatkowo nieposołony.
Smaczego!