Przepis na omlet z jabłkiem 📖

Składniki:
- 2 jajka
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Jabłko umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
2. W misce roztrzep jajka razem z mlekiem, solą i cynamonem.
3. W rondlu lub na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła na średnim ogniu.
4. Dodaj plasterki jabłka do rondla i smaż je przez około 2-3 minuty, aż delikatnie zmiękną.
5. Wyjmij jabłka z rondla i przełóż do miski z ubitymi jajkami.
6. W tym samym rondlu rozgrzej drugą łyżkę masła.
7. Zmniejsz ogień na średnio-niski i wlej mieszankę jajeczną z jabłkami.
8. Smaż omlet z obu stron, aż nabierze rumianego koloru i delikatnie się ścięcie. Możesz przykryć rondel pokrywką, aby skrócić czas smażenia.
9. Gdy omlet będzie gotowy, przełóż go na talerz i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet na słodko z jabłkiem
naleśniki z jabłkiem
fit racuchy z jabłkiem
ryz z prazonym jablkiem
drinki z jabłkiem