Przepis na omlet z jajek i szynki 📖

Omlet z jajek i szynki to prosty i szybki sposób na smaczne śniadanie. Aby go przygotować, potrzebujesz następujących składników:

- 3 jajka
- 50 g szynki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

1. Na początku pokrój szynkę w małą kostkę.
2. Następnie roztrzep jajka w miseczce i dopraw je solą oraz pieprzem.
3. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła na średnim ogniu.
4. Gdy masło się roztopi, dodaj pokrojoną szynkę i podsmaż ją przez kilka minut, aż nabierze rumianego koloru.
5. Następnie wyjmij szynkę z patelni i odstaw na bok.
6. Dodaj drugą łyżkę masła na rozgrzaną patelnię, a gdy się roztopi, wlej roztrzepane jajka.
7. Smaż omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód zetnie się i nabierze złocistego koloru.
8. Gdy spód omletu będzie gotowy, posyp równomiernie uprzednio podsmażoną szynką po jednej stronie.
9 Złóż drugą połowę omletu na szynkę, tak aby powstała charakterystyczna półksiężycowa forma.
9. Kontynuuj smażenie omletu przez jeszcze około 1-2 minuty, aż będzie odpowiednio ścięty.
10. Podawaj od razu, najlepiej z ulubionym dodatkiem do śniadania, takim jak chleb czy pomidory.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet z jajek
omlet z 2 jajek
omlet na słodko z jajek
omlet bez ubijania jajek
omlet na słodko z 3 jajek