Przepis na omlet z tuńczykiem 📖
Składniki:- 3 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. W misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko za pomocą widelca.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż około 2-3 minuty, aż cebula zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
3. Dodaj tuńczyka wraz z sosem do patelni. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie rozprowadź równomiernie po całej powierzchni patelni.
4. Zmniejsz ogień do minimum i wlej roztrzepane jajka na patelnię. Rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
5. Smaż omlet przez około 5-7 minut, aż spód lekko się zetnie. Następnie delikatnie przewróć omlet na drugą stronę.
6. Smaż przez kolejne 3-5 minut, aż omlet będzie dobrze przyrumieniony z obu stron.
7. Przełóż omlet na talerz i posyp świeżymi ziołami do dekoracji.
8. Podawaj natychmiast i delektuj się smakiem omleta z tuńczykiem!
Smacznego!