Przepis na omleta z grzybami 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 100g świeżych grzybów (np. pieczarki, kurki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj i osusz.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj grzyby i smaż, aż całkowicie odparuje z nich woda. Dopraw solą i pieprzem.
5. W misce ubij jajka z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.
6. Na drugiej patelni rozpuść resztę masła. Wlej jajka i smaż na średnim ogniu, aż jajka skrzepną po jednej stronie.
7. Na wierzch omleta dodaj podsmażone grzyby. Złożony do połowy omlet delikatnie przekręć na drugą stronę przy pomocy łopatki.
8. Smaż omleta z grzybami jeszcze przez kilka minut, aż jajka będą odpowiednio ścięte i grzyby delikatnie zrumienione.
9. Omlet podawaj na talerzu, posypany natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit omleta
omleta
omleta fit
an omleta
omleta dla dziecka