Przepis na orzeszki bez mleka w proszku 📖

Przepis na orzeszki bez mleka w proszku:

Składniki:
- 250g orzechów (np. laskowych, migdałów, orzechów nerkowca)
- 200g cukru
- 200ml wody
- 1 łyżka masła lub oleju roślinnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W rondelku rozpuść masło lub olej.
2. Dodaj cukier i wodę, mieszając aż cukier się rozpuści.
3. Zagotuj mieszaninę na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 5 minut.
4. Dodaj orzechy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli.
5. Mieszaj orzeszki, aż cała masa dobrze się połączy i pokryje je równomiernie.
6. Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, mieszając regularnie, aż konsystencja masy zgęstnieje i orzeszki będą pokryte karmelem.
7. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 5-10 minut, aby orzeszki lekko stwardniały.
8. Przełóż orzeszki na natłuszczoną deskę lub blachę wyłożoną pergaminem i rozłóż je, używając np. dwóch widelców, aby rozdzielić je na pojedyncze kawałki.
9. Pozostaw orzeszki do całkowitego stężenia i ostygnięcia.

Gotowe orzeszki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego!

Podobne przepisy

orzeszki z masą z mleka w proszku
ciastka orzeszki z kremem z mleka w proszku
orzeszki z mlekiem w proszku
rafaello z mleka w proszku
andrut z mleka w proszku