Przepis na orzeszki pinii obiad 📖
Przepis na orzeszki piniowe na obiad:Składniki:
- 1 szklanka orzeszków pinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj orzeszki piniowe. Smaż je przez około 3-4 minuty, często mieszając, aż się lekko zarumienią.
2. Dodaj oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem, smażąc przez kolejne 2 minuty, aż czosnek zmięknie i zacznie wydzielać aromat.
3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj świeży sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
4. Orzeszki piniowe przełóż do miseczki i posyp pokrojonym koperkiem.
5. Podawaj orzeszki piniowe na ciepło jako dodatek do dania głównego, sałatek lub jako samodzielny przysmak.
Smacznego!