Przepis na owsiankę beaty pawlikowskiej 📖
Przepis na owsiankę Beaty Pawlikowskiej:Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich lub błyskawicznych)
- 2 szklanki mleka (może być krowie, roślinne, np. sojowe, migdałowe)
- 1 łyżka miodu lub innego słodzika (opcjonalnie)
- Dowolne dodatki do posypania (np. owoce, orzechy, pestki)
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane wsypujemy do rondelka.
2. Dosypujemy mleko i mieszamy wszystko razem.
3. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając.
4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż owsianka zgęstnieje.
5. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, można dolać więcej mleka.
6. Przyprawiamy owsiankę miodem lub innym słodzikiem (jeśli jest to pożądane).
7. Na koniec możemy dodać ulubione dodatki, takie jak kawałki owoców, orzechy lub pestki.
8. Owsiankę podajemy od razu, gdy jest jeszcze gorąca.
Smacznego!