Przepis na pączki bez nadzienia 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g masła
- 200ml mleka
- 50g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
1. Na początku rozpuść masło w garnuszku, dodaj mleko, a następnie podgrzewaj, aż mieszanina będzie ciepła.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. W drugim naczyniu rozetrzyj drożdże ze szczyptą cukru, aż się rozpuszczą.
4. Do suchych składników dodaj jajka, rozpuszczone masło z mlekiem i rozpuszczone drożdże.
5. Całość dokładnie zagnieć, najlepiej rękoma lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta.
6. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm.
8. Za pomocą okrągłego wykrawacza lub szklanki o średnicy około 8 cm, wycinaj kółka z ciasta.
9. Uformuj z każdego kółka kulki, delikatnie je nadziewając dłonią, aby dobrze zamknąć.
10. Odstaw nadziane pączki na około 20 minut, aby lekko podrosły.
11. Na patelni rozgrzej olej do temperatury około 170°C.
12. Wsadzaj ostrożnie pączki do gorącego oleju i smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, aby smażyć partiami, aby olej nie przegrzał się.
13. Po usmażeniu wyjmij pączki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju.
14. Gdy pączki lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe bez nadzienia
pieczonego indyka w całości bez nadzienia
paczki
fit pączki
pączki fit