Przepis na pączki hiszpańskie pieczone w piekarniku 📖
Oto przepis na tradycyjne hiszpańskie pączki pieczone w piekarniku:Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej roślinny (do smażenia)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Podgrzej mleko w rondelku, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Rozkruszoną drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną działać.
2. Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, sól i otartą skórkę cytrynową w dużej misce. Dodaj jajka i rozpuszczone masło. Następnie dodaj aktywowane drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto, dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj niewielką ilość ciepłej wody. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, ponownie je przeknij, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Następnie uformuj małe kulki, o średnicy około 5-6 cm.
5. Ułóż kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ pączki będą się rozrastać. Odstaw na 30 minut, aby ciasto ponownie nabrało objętości.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Gdy pączki podwoją swoją objętość, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż staną się złote.
8. Po upieczeniu, wyjmij pączki z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
9. Posyp pączki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!