Przepis na pączki na serkach homogenizowanych 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g serek homogenizowany (np. twaróg)
- 50 g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. W misce rozpuść drożdże w letnim mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól i roztopione masło. Dodaj rozczyn z drożdży oraz jajka. Wyrób elastyczne ciasto, najlepiej używając miksera lub robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta.
3. Gdy ciasto będzie jednolite i elastyczne, dodaj serek homogenizowany. Kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż serek całkowicie się połączy z ciastem.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, podsyp stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto. Delikatnie zagniataj je ręką, dodając mąki w razie potrzeby, aby nie było zbyt klejące.
6. Wywałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, a następnie wykrawaj kółka o średnicy około 7-8 cm za pomocą szklanki lub specjalnego foremki do pączków.
7. Uszczelnij brzegi każdego pączka, lekko poprzesuwając ciasto palcem wokoło. Ułóż wykrojone pączki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, z zachowaniem odległości między nimi.
8. Odstaw pączki na około 30-40 minut, aby podrosły.
9. W międzyczasie rozgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy do temperatury około 170-180°C.
10. Smaż pączki na rumiano z obu stron, odwracając je raz. Możesz smażyć je partiami, aby nie przegrzewać oleju.
11. Ułóż usmażone pączki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Posyp pączki obficie cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Smacznego!