Przepis na pączki szybkie 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko, tak aby było letnie. Następnie rozkrusz w nim drożdże i poczekaj, aż się rozpuszczą.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Dodaj żółtka oraz masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładką i elastyczną masę.
4. Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm i wykrawaj okręgi o średnicy około 8 cm.
6. Rozgrzej olej w głębokim garnku. Wrzucaj do niego po kilka pączków na raz i smaż je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote.
7. Po usmażeniu, odłóż pączki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Zupią posyp pączki obficie cukrem pudrem.
Pączki możesz dowolnie nadziewać ulubionymi konfiturami czy kremami. Smacznego!