Przepis na pączki wyrabiane robotem 📖

Oto przepis na pączki wyrabiane przy użyciu robota:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 3 jajka
- 80g roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- Skórka starta z jednej cytryny
- Olej do smażenia
- Dżem lub lukier do nadziewania

Instrukcje:
1. W dużej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Pozostawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się aktywują i zgęstnieją.
2. Do drożdży dodajemy pozostały cukier, jajka, roztopione masło, sól i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
3. Stopniowo dodajemy mąkę, kontynuując mieszanie, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Gładkie ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniatamy przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i sprężyste.
5. Uformowane ciasto wracamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z miski i formujemy małe okrągłe kulki, około 5-6 cm średnicy.
7. Na płaskiej powierzchni rozgrzewamy olej do temperatury około 180-190°C.
8. Wrzucamy pączki do gorącego oleju, smażąc około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.
9. Po usmażeniu odsączamy pączki na ręczniku papierowym, a następnie nadziewamy je ulubionym dżemem lub polewamy lukrem.
10. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Podobne przepisy

pączki wyrabiane mikserem
ciasto na pierogi wyrabiane mikserem
fit pączki
paczki
pączki fit