Przepis na pączki z octem 📖
Przepis na pączki z octem:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki octu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Rozpuszczamy drożdże w letnim mleku i odstawiamy na 10 minut, aby się aktywowały.
2. W osobnym garnku rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy z żółtkami, cukrem, solą i octem.
3. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i stopniowo dodajemy przygotowane składniki z mlekiem i masłem.
4. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne.
5. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
6. Po wyrośnięciu ciasta podsypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na grubość około 1,5 cm.
7. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi, a środki każdego okręgu nakłuwamy widelcem.
8. Odkładamy pączki na posypane mąką miejsce i pozostawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
9. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 170°C.
10. Smażymy pączki po kilka na raz - około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane.
11. Po usmażeniu, odkładamy je na ręcznik papierowy, aby zbiorą nadmiar tłuszczu.
12. Na koniec, posypujemy ciastka obficie cukrem pudrem.
Gotowe! Możemy teraz cieszyć się smacznymi pączkami z octem. Smacznego!