Przepis na pastę rybną z makreli 📖
Składniki:- 2 duże filety makreli wędzonej
- 2 łyżki małosolnego korniszonu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- Sok z połowy cytryny
- Łyżeczka musztardy dijon
- Szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1. Filety makreli odkręcamy od skóry i usuwamy ewentualne ości.
2. Cebulę i korniszony drobno kroimy.
3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Wszystkie składniki – makrelę, cebulę, korniszon, czosnek, majonez, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, umieszczamy w misce.
5. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie jednolita pasta.
6. Przed podaniem pastę można schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Gotową pastę rybną można podać na kromkach chleba, toście lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!