Przepis na pastę z makreli wędzonej 📖
Przepis na pastę z wędzonej makreli:Składniki:
- 2 filety makreli wędzonej, bez skóry
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- świeża natka pietruszki, posiekana do posypania
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Połóż filety makreli na talerzu i ugnieć widelcem, aby rozdrobnić mięso.
2. W misce wymieszaj śmietanę kwaśną, majonez, sok z cytryny, posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek.
3. Dodaj rozdrobnioną makrelę do miski z pozostałymi składnikami.
4. Starannie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą.
5. Dopraw pastę solą i pieprzem według własnych upodobań.
6. Przełóż pastę do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki.
7. Pasta z wędzonej makreli gotowa do podania!
8. Możesz podawać ją jako dip do chrupiących warzyw, na kanapce lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego!