Przepis na pasztet dorotki 📖
Przepis na pasztet dorotki:Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub drobiowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do formy (np. masło lub olej)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem oraz jajkami.
2. Dodaj bułkę tartą i przyprawy: majeranek, tymianek oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
3. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
4. Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem i wyłóż do niej przygotowaną masę mięsną.
5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz pasztet przez około 45-60 minut w temperaturze 180°C.
6. Po upieczeniu, wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy pasztet będzie wystudzony, można go podać na kromkach chleba lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!