Przepis na gołąbki dorotki 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty do faszerowania
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe i wołowe w proporcji 1:1)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 szklanka ryżu, ugotowanego na sypko
- 2 jajka
- 2 łyżki tłuszczu (np. oleju lub smalcu)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- Sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
1. Główkę kapusty sparzyć wrzącą wodą, odciąć głąb i wyjąć powyłamywane liście.
2. Liście kapusty blanszować przez około 5 minut w osolonym wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
3. W dużym rondlu rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć na złoty kolor.
4. W misce wymieszać mięso mielone, jajka, ugotowany ryż, smażoną cebulę, sól, pieprz i majeranek.
5. Na liściach kapusty ułożyć porcje farszu, zwijać w formę gołąbków i składać na siebie w rondlu.
6. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz. Dodać koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć.
7. Następnie dodać bulion i zagotować. Gotowy sos wlać do rondla z gołąbkami.
8. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godzin, aż kapusta będzie miękka.
9. Gołąbki podawać gorące, polane sosem z rondla.
Smacznego!