Przepis na żurek dorotki 📖

Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 2 l wody
- 200g białej kiełbasy
- 200g boczków wędzonych
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by się odwodniła.
2. Po tym czasie, do dużej garnki wlej wodę i dodaj kapustę oraz białą kiełbasę i boczki wędzone.
3. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj do garnka.
4. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i również wrzuć do garnka.
5. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sol, pieprz i cukier.
6. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż składniki zmiękną.
7. W międzyczasie w małej misce wymieszaj mąkę z 2-3 łyżkami wody, tworząc gładką pastę.
8. Pod koniec gotowania dodaj pastę mączną do żurku, mieszając cały czas, by nie powstały grudki.
9. Gotuj jeszcze około 5 minut, aż żurek zgęstnieje.
10. Przed podaniem wyjmij mięso i pokrój je w plasterki.
11. Do każdego talerza żurku dorzuć plasterki mięsa, łyżkę śmietany oraz posyp majerankiem.
12. Żurek dorotki jest gotowy do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

zakwas na żurek dorotki
pasztet dorotki
sernik dorotki
pierogi dorotki
bigos dorotki