Przepis na pieczenie oponek 📖
Oto prosty przepis na pieczenie oponek:Składniki:
- 500 g oponek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Opłucz oponki dokładnie pod bieżącą wodą. Delikatnie osusz je papierowym ręcznikiem.
2. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
3. Wymieszaj marynatę z oponkami, upewniając się, że wszystkie dobrze pokryte. Pozwól, aby oponki marynowały się przez co najmniej 30 minut w lodówce, jednak można je również marynować przez kilka godzin, aby uzyskać jeszcze głębszy smak.
4. Przed rozpoczęciem pieczenia, wyjmij oponki z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby trochę się ogrzały.
5. Przygotuj patelnię grillową lub grill, i rozgrzej go na średnim ogniu. Możesz również użyć piekarnika.
6. Gdy patelnia lub grill będą dostatecznie rozgrzane, umieść oponki na grillu. Piecz przez około 3-5 minut z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące.
7. Wyjmij oponki z patelni lub grilla i pozwól im odpocząć przez kilka minut przed podaniem. To idealny moment, aby je poprawić jakimś świeżym ziołem lub dodatkową odrobiną soku z cytryny.
8. Podawaj oponki jako przystawkę lub danie główne. Dobrze smakują z sałatką lub ulubionymi sosami.
Życzę smacznego!