Przepis na pierniczki lukrowane 📖

Składniki:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki mleka

Do lukru:

- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i sól. Odstaw na bok.

2. W rondlu dobrze rozgrzej miód i cukier, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw na bok i pozostaw, aby lekko przestygło.

3. W osobnej misce, roztrzep jajka. Dodaj ostudzone masło i mleko.

4. Wlej mieszankę miodową do miski z jajkami i dokładnie wymieszaj.

5. Stopniowo dodaj mieszankę mokrą do miski z suchymi składnikami, mieszając cały czas, aż składniki połączą się i utworzą jednolite ciasto.

6. Zawijaj ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

7. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

8. Z ciasta formuj kule o średnicy 3 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

9. Piecz przez około 12-15 minut, aż pierniczki zrobią się złote. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

10. Przygotuj lukier. Do miseczki wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny i wodę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

11. Lukrem polij każdy piernik i pozostaw do wyschnięcia.

Gotowe! Możesz już podawać pyszne, lukrowane pierniczki. Smacznego!

Podobne przepisy

pierniczki
szybkie pierniczki
pierniczki wielkanocne
idealne pierniczki
lukier pierniczki