Przepis na pierniki 📖
Oto przepis na tradycyjne pierniki:Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 100 g posiekanych orzechów
- 100 g posiekanych bakalii (np. suszone owoce, kandyzowane skórki cytrusowe)
- garść przekładek, np. płatków migdałowych
Wykonanie:
1. W dużym rondlu lub garnku podgrzewamy miód z cukrem, aż się rozpuszczą.
2. Dodajemy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką.
3. Wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy, kakao i mieszamy wszystko dokładnie do połączenia się składników.
4. Na koniec do ciasta dodajemy posiekane orzechy oraz bakalie i mieszamy.
5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Foremkę w kształcie pierników też możemy wyłożyć papierem.
6. Na blaszce układamy porcje ciasta w kształcie równych krążków (jeśli używamy formy, wkładamy ciasto do foremek).
7. Na wierzchu każdego piernika możemy położyć przekładkę z płatków migdałowych.
8. Blachę z piernikami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15–20 minut.
9. Po upieczeniu pierniki zostawiamy do ostygnięcia, a następnie możemy je ozdobić lukrem, polewą czekoladową lub posypką.
Smacznego!