Przepis na wielkanocne pierniki 📖

Przepis na wielkanocne pierniki:

Składniki:
- 500 gram miodu
- 200 gram cukru
- 250 gram masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 kilogram mąki pszennej
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej miód z cukrem i masłem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce roztrzep jaja.
3. Dodaj do nich przestudzony miód z cukrem i masłem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
4. Do przygotowanej masy dodaj sodę oraz wszystkie przyprawy. Ponownie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając cały czas, aż ciasto będzie gęste i jednolite.
6. Zagnieć ciasto na stolnicy, a następnie podziel je na kilka części.
7. Każdą część ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm.
8. Wykrawaj z ciasta różne kształty przy użyciu foremek do pierników.
9. Ułóż wykrojone pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz pierniki w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10-12 minut, aż będą złoto-brązowe.
11. Po upieczeniu, wystudź pierniki na kratce.
12. Gotowe pierniki możesz posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem, według własnego pomysłu.

Wielkanocne pierniki są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

pierniki
przepis na pierniki
wielkanocne danie
wielkanocne ciastka
wielkanocne dania