Przepis na pijana sliwka 📖
Składniki:- 500 g śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- gałka muszkatołowa
- wanilia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
2. W rondlu zagotować czerwone wino z cukrem i przyprawami - cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową i ewentualnie wanilią.
3. Dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż owoce lekko zmiękną i nasiąkną aromatami wina i przypraw.
4. Przełożyć do szklanek lub pucharków, polać sosem i podawać na ciepło.
Pijana śliwka doskonale smakuje jako deser lub dodatek do lodów. Można ją również schłodzić i podać jako chłodnik. Smacznego!