Przepis na pizze bez oregano z pieczarkami i tymiankiem 📖
Składniki:- Ciasto na pizzę
- Sos pomidorowy
- Ser mozzarella
- Pieczarki (pokrojone w plastry)
- Tymianek (świeży, posiekany)
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Instrukcje:
1. Przygotuj ciasto na pizzę według wybranego przepisu lub użyj gotowego ciasta.
2. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra na prostokątny kształt lub kształt pizzy według preferencji.
3. Nałóż na ciasto sos pomidorowy, równomiernie rozprowadzając go na całej powierzchni.
4. Posyp całość startym serem mozzarella.
5. Dodaj plastry pieczarek na wierzch, równomiernie rozłożone.
6. Posól i popieprz pizzę według smaku.
7. Posyp wierzch posiekanym świeżym tymiankiem.
8. Polij wierzch oliwą z oliwek, aby nadać pizzy dodatkowy smak.
9. Piecz pizzę w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni Celsjusza przez około 12-15 minut, lub do momentu, gdy ser będzie złocisty i ciasto lekko podrumienione.
10. Wyjmij pizzę z piekarnika i pozostaw ją do ostygnięcia przez kilka minut.
11. Pokrój pizzę na kawałki i podawaj ciepłą.
Smacznego!