Przepis na pizze z pieczarkami i tymiankiem bez oregano 📖
Składniki:- Ciasto na pizzę (można kupić gotowe lub przygotować samodzielnie)
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
- 200g startego sera mozarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Przygotuj ciasto na pizzę według preferencji (przykładowo, rozwałkuj ciasto na płaski placek lub użyj gotowego ciasta zgodnie z instrukcjami na opakowaniu).
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż staną się delikatnie złociste. Dodaj plasterki pieczarek i smaż je przez około 5-7 minut, aż będą miękkie.
3. Przypraw pieczarki solą, pieprzem i dodaj posiekany tymianek, mieszając składniki na patelni.
4. Na przygotowanym cieście równomiernie rozłóż mieszankę z pieczarkami.
5. Posyp całość startym serem mozarella.
6. Piecz pizzę w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści i skórka ciasta będzie chrupiąca.
7. Po upieczeniu, wyjmij pizzę z piekarnika i ostudź przez chwilę.
8. Przekrój na kawałki i podawaj na ciepło.
Smacznego!