Przepis na pizze fotokulinarnie 📖
Składniki:- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 180-200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 7 g drożdży instant
- Sos pomidorowy
- Ser mozzarella
- Dowolne dodatki (np. pieczarki, szynka, papryka, cebula)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
2. W innym naczyniu rozpuść cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Po aktywacji drożdży, dodaj je do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 5 minut, aż powstanie gładka i elastyczna masa.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto podrosło.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na okrągłą pizzę o wybranym rozmiarze i grubości.
7. Przełóż ciasto na wyłożoną pergaminem lub natłuszczoną blaszkę do pieczenia.
8. Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście, pozostawiając niewielką ilość miejsca na brzegach.
9. Posyp pizzę startym serem mozzarella.
10. Dodaj ulubione dodatki, takie jak kawałki pieczarek, szynkę czy pokrojoną paprykę.
11. Włóż pizzę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż ser się roztopi i skórka będzie rumiana.
12. Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj chwilę, aż pizza lekko ostygnie, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.
Smacznego!