Przepis na pomysł na szybki obiad dla gości 📖
Muszelki z kurczakiem i szpinakiemSkładniki:
- 300g muszelek
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- cząstki limonki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku gotuj muszelki według instrukcji na opakowaniu. Odcedź je i odłóż na bok.
2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i cebulę, smażając je przez około 2 minuty, aż zmiękną.
3. Dodaj kurczaka do patelni i smaż, aż będzie dobrze przypieczony z każdej strony.
4. Dodaj szpinak i bulion warzywny do patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Gotuj wszystko razem przez około 5 minut, aż szpinak zwiędnie i kurczak będzie dobrze ugotowany.
6. Dodaj wcześniej ugotowane muszelki do patelni i delikatnie wymieszaj całość.
7. Podawaj danie na talerzach, udekorowane cząstkami limonki.
Ten przepis na muszelki z kurczakiem i szpinakiem jest szybki i smaczny, idealny na obiad dla gości. Dobrze komponuje się z kieliszkiem białego wina. Smacznego!