Przepis na prosty babke zebre 📖

Składniki:
- 250g masła
- 250g cukru
- 4 jaja
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki kakao

Instrukcje:
1. W rondlu rozpuść masło i odstaw je z boku do wystudzenia.
2. W dużej misce ubij cukier i jaja na puszystą masę.
3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając składniki.
4. Podziel masę na dwie równe części.
5. Do jednej z części dodaj kakao i delikatnie wymieszaj.
6. Na dnie dość dużego, wyłożonego papierem do pieczenia tortownicy, wlej na środek łyżkę masy czerwonej, a na nią od razu taką samą ilość masy czarnej (wykonuj to naprzemiennie).
7. Masę wierzchową dodawaj zawsze na srodek ciasta obecnie już w tortownicy.
8. Procedurę powtarzaj aż do wyczerpania mas.
9. Na koniec delikatnie wierzch ciasta przeciągnij spodem łyżki wzdłuż obręczy tortownicy, aby powstał efekt marmurkowy.
10. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 60 minut.
11. Po upieczeniu babkę wystudź w foremce przez kilka minut, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
12. Podawaj pokrojoną w plastry i ciesz się smakiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zebrę babkę
babkę zebre z oranżadą
zebre prosty
zebre
zebrę bez oleju