Przepis na pyszny tort urodzinowy dla mamy 📖
Przepis na pyszny tort urodzinowy dla mamy:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka masła, w temperaturze pokojowej
- 4 jaja
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka dżemu truskawkowego
Dodatkowe składniki:
- lukier do dekoracji
- posypki
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem, należy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przygotować tortownicę, smarując ją masłem i posypując mąką.
2. W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
3. Dodać masło i dokładnie wymieszać, aż powstanie konsystencja kruszonki.
4. W osobnej misce roztrzepać jaja, dodać mleko i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
5. Dodać jajka, mleko i wanilię do miski z suchymi składnikami. Wymieszać wszystko, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej z części dodać gorzkie kakao i dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie miało jednolity kolor.
7. Przełożyć przygotowane ciasto do tortownicy. Na środku ciasta wyłożyć dżem truskawkowy.
8. Na ciasto z dżemem wyłożyć drugą część ciasta, tym razem czekoladowego.
9. Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut, lub do momentu, gdy wbity w tort wykałaczka będzie sucha.
10. Po upieczeniu, wyjąć tort z piekarnika i ostudzić w tortownicy przez około 10 minut. Następnie wystudzić go na kratce.
11. Gdy tort będzie już całkowicie wystudzony, można go udekorować lukrem i posypkami, według własnego pomysłu.
Gotowy tort urodzinowy dla mamy można podać na rodzinnej imprezie i cieszyć się pysznym smakiem oraz radością z okazji jej urodzin!