Przepis na tort urodzinowy dla mamy 📖
Oto przepis na pyszny tort urodzinowy dla mamy:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki masła (rozpuszczonego)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 ¼ szklanki mleka
Krem:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 szklanka masła
- 4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie)
Dodatki:
- ulubione owoce, np. truskawki, maliny, kiwi
- posypka, np. wiórki kokosowe, orzechy
Instrukcje:
1. Ogrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj w dużej misce mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia.
2. W innej misce ubij cukier, rozpuszczone masło, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj mleko i wymieszaj dokładnie.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, mieszając cały czas, aż składniki będą dobrze połączone.
4. Przełóż ciasto do dwóch tortownic o średnicy 22 cm, które uprzednio posmarujesz masłem i wysypiesz mąką.
5. Piecz ciasta w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, lub do momentu gdy wbity w nie patyczek wyjdzie suchy. Wyjmij z piekarnika, ostudź i wyjmij z foremek.
6. Przygotuj krem: W małej misce rozpuść kakao w gorącej wodzie, a następnie ostudź.
7. W dużej misce ubij masło do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier puder i kontynuuj ubijanie. Dodaj ekstrakt waniliowy i ostudzone kakao, ubijając całość do jednolitego kremu. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj 2-3 łyżki mleka.
8. Na jednym z upieczonych blatów rozprowadź równą warstwę kremu. Przykryj drugim blatem. Pokryj górny blat i boki tortu pozostałym kremem.
9. Ozdób tort ulubionymi owocami i posypką.
10. Gotowy tort urodzinowy dla mamy można podać zaraz po udekorowaniu lub schować do lodówki na kilka godzin, aby składniki dobrze się przejęły.
Życzę smacznego i udanego przygotowania tortu dla mamy!