Przepis na racuchy jabłkowe 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jabłka (ugotowane lub duszone)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
5. Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej.
7. Na patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
8. Gotowe racuchy wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.
Możesz podawać racuchy jabłkowe na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym. Smacznego!