Przepis na racuchy jabłkowe 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jabłka (ugotowane lub duszone)
- olej do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
5. Dodaj jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Na rozgrzanej patelni rozgrzej olej.
7. Na patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
8. Gotowe racuchy wyjmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.

Możesz podawać racuchy jabłkowe na ciepło, posypane cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym. Smacznego!

Podobne przepisy

lody jabłkowe
szarlotkę jabłkowe
fit lody jabłkowe
ciasteczka jabłkowe
babeczki jabłkowe