Przepis na rafaello z likierem kokosowym 📖
Składniki:- 200 g wiórków kokosowych
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g biszkoptów kokosowych
- 50 ml likieru kokosowego
- 50 g ciemnej czekolady
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj wiórki kokosowe, mleko skondensowane i pokruszone biszkopty kokosowe.
2. Dodaj likier kokosowy i dokładnie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Foremkę silikonową (np. do lodów) lekko oprósz wiórkami kokosowymi.
4. Zmocz dłonie w zimnej wodzie, aby masa nie kleiła się do rąk, i formuj kulki o średnicy około 3-4 cm.
5. Układaj kulki w foremce i umieść w zamrażarce na 30 minut.
6. W międzyczasie, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
7. Po 30 minutach wyjmij kulki z zamrażarki i maczaj je na ochłodzonym widelcu w rozpuszczonej czekoladzie.
8. Odkładaj na tackę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaj odrobiną wiórków kokosowych.
9. Wstaw tackę do lodówki na minimum 1 godzinę, aby czekolada stwardniała.
10. Smacznego!