Przepis na rosół babciny 📖

Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej z kawałkami białego mięsa)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- garść suchych makaronów (np. klusek lanych lub nitki)

Przygotowanie:
1. W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy kurczaka i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut, usuwając powstającą pianę.
2. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa: marchewki, pietruszkę, por i cebulę w kostkę lub plastry. Czosnek drobno siekamy, a natkę pietruszki drobno posiekujemy.
3. Po 30 minutach dodajemy do garnka pokrojone warzywa, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a warzywa ugotowane.
4. Wyjmujemy kurczaka z garnka i odkładamy na talerz. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Do rosołu wrzucamy makaron i gotujemy go według instrukcji na opakowaniu.
6. Na koniec dodajemy do rosołu posiekane listki natki pietruszki.
7. Rosół podajemy gorący z kawałkami kurczaka i zieleniną.

Smacznego!

Podobne przepisy

babciny rosół
babciny jabłecznik
babciny kapuśniak
babciny chleb
babciny bigos