Przepis na rybe po hawajsku 📖
Ryba po hawajsku to pyszne i orzeźwiające danie, które idealnie pasuje na letnie przyjęcia. Oto prosty przepis:Składniki:
- 4 filety rybne (np. tuńczyk, śledź lub łosoś)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki posiekanej papryczki chili
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- Sok z jednej limonki
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 papaja, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, cebulę, papryczkę chili, czosnek, sok z limonki i połowę kolendry. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. To będzie marynata dla ryby.
2. Rozłóż filety rybne na płaskiej desce i obtocz je w marynacie, starannie smarując z obu stron. Pozostaw na 30 minut, aby ryba nabrała smaku.
3. W międzyczasie przygotuj sałatkę, mieszając papaję, awokado i resztę kolendry w misce. Skrop sokiem z cytryny i lekko posól.
4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Gdy jest już gorący, połóż na nim marynowane filety rybne. Grilluj z obu stron przez około 2-3 minuty, lub do momentu gdy ryba będzie delikatna i dobrze dopieczona.
5. Przełóż rybę na talerz i serwuj obok sałatki z papają i awokado.
Gotowe! Możesz teraz cieszyć się smakiem ryby po hawajsku, która jest słodka, pikantna i odświeżająca jednocześnie. Smacznego!