Przepis na salatka nicejska 📖
Składniki:- sałata lodowa
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula czerwona
- 200 g pomidorów
- 200 g zielonych fasolek
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka kawałków czarnych oliwek
- sos vinegrette
Przygotowanie:
1. Sałatę lodową umyć i osuszyć, następnie posiekać w szerokie paski i ułożyć na talerzu.
2. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i ułożyć na sałacie wzdłuż brzegów talerza.
3. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki i umieścić na środku talerza.
4. Ugotowane jajka obrać, pokroić na ósemki i ułożyć na sałacie.
5. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka i ułożyć na sałacie.
6. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Ułożyć na sałacie.
7. Tuńczyka odcedzić ze soku, rozdrobnić widelcem i ułożyć na sałacie.
8. Całość udekorować kawałkami czarnych oliwek.
9. Przygotować sos vinegrette według ulubionego przepisu i polać nim przygotowaną sałatkę. Gotowe!