Przepis na sałatkę nicejską 📖
Sałatka Nicejska to klasyczna potrawa pochodząca z miasta Nicei we Francji. Oto prosty przepis na sałatkę Nicejską:Składniki:
- 4 jajka
- 200g tuńczyka z puszki
- 200g zielonych fasolek (mogą być też konserwowe)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 12 czarnych oliwek
- 4 plasterki limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój na połówki.
2. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój w drobną kostkę.
3. Paprykę pokrój na paski, a fasolki przekrój na połówki.
4. W dużej misce wymieszaj pomidory, cebulę, paprykę, fasolki i czarne oliwki.
5. Tuńczyka odcedź z zalewy i dodaj do miski z warzywami.
6. Dodaj plasterki limonki oraz oliwę z oliwek. Delikatnie wymieszaj składniki.
7. Dopraw sałatkę solą i pieprzem według własnego smaku.
8. Na samym końcu ułóż na sałatce połówki jajek.
Sałatkę Nicejską można od razu serwować, najlepiej schłodzoną. Smacznego!