Przepis na sałatkę na wielkanoc 📖

Przepis na tradycyjną sałatkę wielkanocną:

Składniki:
- 1 kg gotowanej włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler)
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 5 jajek, ugotowanych na twardo
- 1 mały słoik konserwowej czerwonej kapusty
- 1 mały słoik konserwowej kukurydzy
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
- 300 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 200 g majonezu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Włoszczyznę, ziemniaki, jajka oraz kiełbasę pokrój w drobną kostkę i umieść w dużej misce.
2. Dodaj czerwoną kapustę, kukurydzę, cebulę oraz ogórki do pokrojonych składników.
3. Dodaj majonez i delikatnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
4. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku.
5. Przełóż sałatkę do misy serwującej i udekoruj natką pietruszki.
6. Schłodź sałatkę przez kilka godzin przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę wielkanoc
wielkanoc galareta
wielkanoc w galarecie
wielkanoc jajka
wielkanoc joli