Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem 📖

Oto prosty przepis na sałatkę z awokado i jajkiem:

Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża kolendra lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Przygotuj jajka na twardo: gotuj je w osolonej wodzie przez około 8-10 minut. Po ugotowaniu, ostudź je w zimnej wodzie, obierz ze skorupek i pokrój na kawałki.
2. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ wyjmij łyżką do miski. Rozgnieć widelcem, lub pokrój w kostkę.
3. Pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę.
4. W głębokim naczyniu połącz awokado, pomidory, cebulę i jajka.
5. Skrop sałatkę sokiem z limonki, dodaj sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj składniki.
6. Jeśli lubisz, posyp sałatkę posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
7. Sałatkę z awokado i jajkiem podawaj od razu jako świetne lekkie danie na lunch lub kolację.

Smacznego!

Podobne przepisy

tosty z awokado i jajkiem
pasta z awokado ogórkiem i jajkiem
sałatkę z tuńczykiem i jajkiem
sałatkę tortellini z jajkiem
sałatkę wielkanocną z jajkiem