Przepis na sernik dorotki 📖
Składniki:- 500g twarogu
- 150g cukru
- 4 jajka
- 100g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Twaróg prześcieramy przez sito, aby pozbyć się grudek.
2. W osobnym naczyniu ubijamy masło z cukrem waniliowym, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodajemy twaróg do masy z masłem i cukrem, dokładnie mieszamy.
4. Następnie dodajemy mąkę, budyń waniliowy i mleko, ciągle mieszając.
5. Dodajemy kwaśną śmietanę do masy i mieszamy.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodajemy je do masy serowej, dokładnie mieszając łopatką.
7. Wylewamy masę serową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.
9. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
10. Przed podaniem sernika można polać go ulubionym sosem, np. malinowym lub czekoladowym.
Smacznego!