Przepis na sernik dorotki 📖

Składniki:
- 500g twarogu
- 150g cukru
- 4 jajka
- 100g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Twaróg prześcieramy przez sito, aby pozbyć się grudek.
2. W osobnym naczyniu ubijamy masło z cukrem waniliowym, a następnie dodajemy żółtka i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
3. Dodajemy twaróg do masy z masłem i cukrem, dokładnie mieszamy.
4. Następnie dodajemy mąkę, budyń waniliowy i mleko, ciągle mieszając.
5. Dodajemy kwaśną śmietanę do masy i mieszamy.
6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodajemy je do masy serowej, dokładnie mieszając łopatką.
7. Wylewamy masę serową do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę.
9. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
10. Przed podaniem sernika można polać go ulubionym sosem, np. malinowym lub czekoladowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki dorotki
kopytka dorotki
pączki dorotki
bigos dorotki
leczo dorotki