Przepis na leczo dorotki 📖

Przepis na Leczo Dorotki:

Składniki:
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Na dużej patelni rozgrzej olej.
2. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż zmięknie i lekko się zeszkli.
3. Papryki oczyść z pestek i pokrój w paski. Dodaj do cebuli na patelnię i smaż przez około 5 minut.
4. Cukinie pokrój w kostkę i również dodaj do patelni. Całość smaż jeszcze przez kolejne 5 minut.
5. Pomidory sparz krótko wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych warzyw na patelnię.
6. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do lecza.
7. Całość mieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
8. Dodaj słodką paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
9. Gotowe leczo podawaj na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

sernik dorotki
faworki dorotki
gołąbki dorotki
bigos dorotki
kopytka dorotki