Przepis na sernik tani 📖
Oto prosty przepis na tani sernik:Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 500 g białego sera (np. twarogu)
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- sok z połowy cytryny
- opcjonalnie: owocowy dżem do posmarowania sernika
Przygotowanie:
1. Herbatniki zmiel w blenderze lub umieść w woreczku i rozkrusz je wałkiem.
2. Do pokruszonych herbatników dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż masę na dnie formy do pieczenia, równomiernie rozprowadzając.
3. W misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na jednolitą masę.
4. Dodaj biały ser do miski z jajkami i cukrem, następnie wlej sok z cytryny i dalej ubijaj, aż składniki się połączą.
5. Stopniowo dodawaj śmietankę, cały czas miksując, aż masa stanie się gładka i jednolita.
6. Przelej całą masę serową na spód z herbatników w formie do pieczenia.
7. Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy wierzch nabierze lekkiego złotego koloru i brzegi będą ścięte.
8. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw sernik w formie do ostygnięcia, a następnie przełóż go na talerz.
9. Jeśli chcesz, możesz posmarować wierzch sernika owocowym dżemem dla dodatkowej słodkości.
10. Wstaw sernik do lodówki na kilka godzin lub overnight, aby dobrze się schłodził i nabrał odpowiedniej konsystencji.
11. Serwuj i ciesz się smakiem taniego sernika!
Smacznego!