Przepis na sernik truskawkowy 📖
Oto przepis na sernik truskawkowy:Składniki:
- 250 g ciastek digestive
- 100 g masła (stopionego)
- 500 g serka homogenizowanego
- 200 g serka mascarpone
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki letniej wody
Przygotowanie:
1. Rozkrusz ciastka digestive i wymieszaj je z masłem. Przełóż masę do formy o średnicy około 23 cm, dno formy wyłóż papierem do pieczenia i wyrównaj mocno ciasto, tworząc spód sernika. Umieść formę w lodówce, aby spód się zetną.
2. W misce wymieszaj serki homogenizowany i mascarpone, aż staną się gładkie. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Następnie wbij jajka, jedno po drugim, regularnie mieszając.
3. Truskawki opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
4. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i pozostaw na kilka minut, aż napęcznieje. Następnie rozgrzej ją na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści. Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
5. Wylej masę na spód ciasteczkowy i wyrównaj wierzch. Sernik włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zetną.
6. Przed podaniem udekoruj sernik truskawkami lub bitą śmietaną.
Smacznego!