Przepis na tort truskawkowy 📖
Składniki:- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Dodaj 1 szklankę cukru i odstaw na 30 minut, aż puszczą sok.
2. Jajka oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z 1/2 szklanki cukru.
3. Żółtka ubij na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz ubite białka. Delikatnie wymieszaj.
4. Na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką wylej ciasto. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
5. Po upieczeniu ciasta, odstaw je na bok i ostudź.
6. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, serek mascarpone dodaj do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny oraz ekstraktem waniliowym.
7. Na ciasto równomiernie rozsmaruj ubitą śmietanę z serkiem.
8. Na wodzie zagotuj cukier i odstaw na bok, aż ostygnie. Następnie skrop nim truskawki, a potem rozłóż je na wierzch tortu.
9. Wstaw tort na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie składniki się przegryzły i tort się lekko przestygł.
Smacznego!