Przepis na spaghetti po hiszpańsku 📖

Składniki:
- 300g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 400g pomidorów z puszki, rozgniecionych
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 150g pokrojonej kiełbasy chorizo
- 100g sera cheddar, startego

Przygotowanie:
1. W dużym garnku ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj pomidory z puszki, suszone oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Gotuj przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo do sosu i gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
6. Posyp spaghetti startym serem cheddar i przykryj garnkiem, aby ser się roztopił.
7. Podawaj gorące spaghetti po hiszpańsku z dodatkiem świeżo posiekanej natki pietruszki, jeśli lubisz.

Życzymy smacznego!

Podobne przepisy

po hiszpańsku
pizze po hiszpańsku
sałatkę po hiszpańsku
gofry po hiszpańsku
naleśniki po hiszpańsku