Przepis na gofry po hiszpańsku 📖
Przepis na gofry po hiszpańsku:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 ¼ szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- świeże owoce (np. truskawki, banany, kiwi)
- bita śmietana lub jogurt naturalny
- miód lub syrop klonowy (do polania)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Powoli dodawaj mieszaninę mokrych składników do suchych składników, jednocześnie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj jej powierzchnię odrobiną oleju.
5. Na rozgrzaną gofrownicę należy nałożyć porcję ciasta i rozprowadzić je równomiernie po powierzchni.
6. Gotuj gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta.
Podawaj gofry z ulubionymi świeżymi owocami, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możesz również polać je miodem lub syropem klonowym, aby dodać słodkiego smaku. Smacznego!